Heinäkuu on ollu vaihtelevaa niin säiden kuin elämänkin osalta. Sää ei suosi kovin montaa päivää kerrallaan. Vettä on riittäny sanoisin jopa yli omien tarpeiden. Ihan meinaa harmittaa keskukkavalintani. Sillä tul valittua terassille Pelargonioita jotka ei kestä sadetta. No niitä huputetaan sitten sateen ajan. Samoin kärsivät Daaliat ja kerrotut ruusut sateesta. Niiden kukinnot meinaa märätä samantien kun aukeavat. Mutta suomen sää on sitä mitä se on.

Mutta sateen suojassa kukinta on mitä parhainta ja niistä saa nauttia.

IMG_0347.jpg

Olemme saaneet nauttia tämän kuukauden aikana ystävien virailuista tosi usein. On ollut ihanaa viettää aikaa ystävien kanssa ja vaihtaa kuulumisia.

Itselläni oli vaarin kanssa viikko yhteistä lomaa, jonka sitten vietimme kiertämällä Pohjoiskarjalaa ja Kainuuta. Samalla kävimme tapaamassa ystäviä. Valitettavasti aika ei antanu  myöten käydä kaikkien luona kuitenkaan. Aina ei joka paikkaan kerkiä, viikko on sen verran lyhyt aika.

Mutta en ihan laiskotellen koko lomaani viettäny kuitenkaan. Vaikka tuntui ,että takapuoli puutuu kun autossa istumista oli niin paljon. Vein perennojen taimia Marikalle ja Piialle Valtimolle. Uurastimme yhden päivän ja saimme aikaan aika hyvän kokoisen kukkapenkin. Osa taimista oli omasta takaa ja osan vein heille. Mutta lisää siihen vielä tarvittsevat. Sekä vesiaiheen aikovat hankkia kunhan löytävät mieleisen. Täytyy sanoa että oli mahtava päivä touhuta yhdessä. Vaari kävi kiertämässä muutaman tutun suon. Lakat ei ollu vielä kypsiä mutta tulee tosi hyvin ylämaalla oleviin soihin. No, ne saa toiset kerätä, meidän loma-aika ei siihen riittäny.

IMG_0227.jpg

Sääkin suosi sinä päivänä. Vettä alkoi sataa vasta yöllä joten istutusten kastelustakin sade huolehti hyvin.

Mutta ei lomailu ihan kyläilemällä mennyt. Ensimmäinen yö vietettiin Joensuussa hotellissa ja käytiin vaarin kanssa laittamassa jalalla koreasti. Ja se oli ihanaa kun oli istuttu kokopäivä autossa.

Seuraavana päivänä sitten käytiin tutustumassa Lieksassa Eeva Ryynäsen kädentaitoihin. Hänen veistoksensa ja kirkkonsa saa kyllä täydet ihailut minulta. Maisematkin oli tosi kauniita.

IMG_0039.jpg

IMG_0053.jpg

IMG_0069.jpg

IMG_0052.jpg

Oli siinä ovella kokoa. Jokainen ovi on tehty yhdestä puusta.

IMG_0005.jpg

IMG_0027.jpg

IMG_0031.jpg

IMG_0030.jpg

IMG_0003.jpg

Sieltä kultuurin nälkäisenä ajaa huruuteltiin Lieksan maaseutumuseoon. Siihen paikkaan suorastaan rakastuin.

IMG_0145.jpg

IMG_0139.jpg

IMG_0159.jpg

IMG_0131.jpg

IMG_0118.jpg

IMG_0120.jpg

IMG_0113.jpg

IMG_0093.jpg

Sotkamossa pääsimme savusaunaan, kiitos siitä Karille perheineen.

Kuhmon kautta Sotkamoon ja sieltä Kajaaniin. Kummityttöä ei nähty kun hällä oli muuta menoa samaan aikaan. Mutta kummpojan esitystä kävimme kattomassa. Meidät kututtiin kutsuvieraina kattomaan Kivenpyörittäjän kylää. Oli tosi ihana näytelmä kesäteatterissa.

Lämmin kiitos Panu, Piia ja Petja. Sekä kaikki muutkin näyttelijät ja järjestelyihin osallistuneet henkilöt Paltaniemen kesäteatterilla.

panu%20ja%20petja.jpg

 

teatteri.jpg

Voi miten haikeaa olikaan matkan aikana sanoa heippa rakkaille ystävilleen, kun ei taas tiedä koska mahdollisesti nähdään. Saattaa taas mennä kauankin ennen kuin kaikkia näkee.

Heinäkuussa olemme saaneet nauttia runsain määrin ystävien kanssa yhteisestä ajasta. Kiitos siitä kaikille.

Kajaanista sitten ajelimme Tampereen kautta kotia. Kävimme hakemassa pikku Joan mummolaan lomalle.

Kiva oli tulla taas mökillekin, kun kukat oli hoidettu tosi hyvin. Pauski ja Ilkka perheineen suostui olemaan viikon meidän mökillä ja hoitamaan kukkasiamme. Ja kivapa oli tulla hoidettuun mökkiin takaisin. Ja puutarhahan kukkii.

Nyt on vuorossa.

IMG_0305.jpg

Myös liljat ovat kaikki selvinneet talvenyli ja uudet on lähteneet hyvin kasvuun. Erilaisten liljojen kukintaa riittääkin sitten pakkasiin saakka. Olen istuttanut niitä myös eri syvyyksiin, näin saan saman lajin kukintaa pidemmäksi aikaa.

IMG_0279.jpg

Jotenkin valokuva pettää. Todellisuudessa tuo vaaleaosa on huomattavasti keltaisempi.

IMG_0316.jpg

IMG_0276.jpg

Maanpeiteruusutkin ovat aloittaneet kukinnan.

IMG_0310.jpg

Nämä ruusut tuoksuisivat ihanalle. Mutta tuo kerrottu kukinta ei kestä tuota sadetta ollenkaan.

IMG_0322.jpg

Tämä kaunotar se on jaksanut kukkia jo useampana vuonna.

IMG_0318.jpg

Vaarilta saatu puuruusu tekee yhä uusija kukkasia lakastuneiden tilalle.

IMG_0353.jpg

Vaarin köynnösruusu jaksaa kukkia tänäkin vuonna runsaasti.

IMG_0329.jpg

Daaliat ovat aloittaneet kukinnan. Osa kukkapenkeissä, osa ruukuissa. Mutta sade niidenkin kukintaa veroittaa. Vielä ei ihan kaikki kuki. Mutta kaikki juurakot lähti kasvamaan hyvin ja nyt on alkanut kukinta. Messuilta ostetut juurakot on kyllä yleensä lähteneet hyvin kasvuun.

IMG_0294.jpg

IMG_0291.jpg

Osa Daalioiden kukinnoista on kuin palloja. Niitä täytyy hankkia ensivuonna lisää ovat niin söpöjä. Juurakothan minä sitten syksyllä annan taas siskolleni. Minulla ei ole paikkaa missä niitä talvettaa. Ja olisi sääli jos ne kuolisivat. Siskon kellarissa ne säilyy ja hän saa lisää kukkaloistoa ennestään runsaaseen kukintaan.

IMG_0292.jpg

Nämä kaktusdaaliat on ihan supersuosikkejani.

IMG_0334.jpg

Jos sää sallii ja aika antaa myöten niin marjastusta ja sienestystä sekä säilöntää on sitten Elokuun aika. Huh. Tulipas tästä pitkä artikkeli vaikka yritin kuinka lyhentää. Mutta niin paljon on tapahtunut tässä kuussa.