Hein%C3%A4kuu%202013%20762-normal.jpg

 

Luumut on kerätty ja säilötty. Tänä vuonna luumuja ei tullut yhtä runsaasti kuin edellisinä vuosina. Ja kokokin jäi pienemmäksi. Mutta meidän tarpeiksi kuitenkin ja jäi vielä jaettavaksikin.

Hein%C3%A4kuu%202013%20809-normal.jpg

 

Yleensä olen tehnyt luumusosetta. Mutta siihen jotenkin on kyllästytty. Eikä se ole minusta ollu hyvää täytekakuissa, kääretortussa tai lettujen kanssa ja joulutorttuihinkin mieluummin laitetaan omena-kaneli sosetta.  Kaivelin vanhoja reseptejä ja löysin vuodelta 1979 saadun luumuhillo-ohjeen.

Luumujen kuoriminen

Laita kattilaan vettä kiehumaan ja kun vesi kiehuu upota reikäkauhalla luumuja kiehuvaan veteen. Hetken kuluttua kuori irtoaa itsestään. Jos kuori ei irtoa niin luumu ei ole kypsä. Näin on helppo kerätä pois luumut jotka eivät ole aivan kypsiä. (raaka luumu antaa hilloon hieman kitkerän sivumaun)

Hein%C3%A4kuu%202013%20858-normal.jpg

Sitruunainen luumusose

2kg luumuja kuorittuna ja kivi poistettuna

1 iso sitruuna. Josta puristin mehun-  ja raastoin kuoren mukaan

vettä 2dl

Muu ohje Hillosokerin mukaan

Toisen satsin tein muuten samalla reseptillä muutta sitruunan tilalle laitoin 2 kelmenttiiniä.  (mehu ja raastettu kuori)

Ensin kuorin luumut ja poistin kivet.(hieman suttasta puuhaa)

Sitten laitoin isoon kattilaan veden kiehumaan. Kun se alkoi kiehua, laitoin raastetun hedelmämehun ja kuoriraasteen joukkoon. Lisäsin mukaan käsitellyt luumut.

Loppuohje löytyy Hillosokeripussin kyljestä.

Hillosta tuli todella raikasta sekä maultaan että väriltään. Nyt on taas hyvä leipoa täytekakkuja, on hilloja moneen lähtöön.

Hein%C3%A4kuu%202013%20860-normal.jpg