Saamme elää Puuhamaassa ruusujen ja liljojen aikaa. 

Ruusujen kukinnan aloitti ennen Juhannusta Juhannusruusu, jonka kukinta oli runsasta mutta niin nopeasti ohi menevää. Nyt on varsinainen ruusujen kukinta-aika alkanu. Nyt vain toivomme että ei tule rankkasateita eikä pitkäaikasia sateita jotta kukinta onnistuisi. Kerrosruusut (Englantilaiset ruusut) eivät kestä että kukintaan jää vettä. Joinakin vuosina eniten on satanut juuri ruusujen kukinta-aikaan.

Vaarin köynnösruusu kukkii jo aika upeasti 

 

IMG_2523-normal.jpg

Mutta vasta alle kolmasosa nupuista on auennu. Tiedossa siis pidemmäksi aikaa kukintaa. Kasvu yltää jo räystästä pitkin vaikka onkin niin nuori vielä. Vaari osti taimen 2012 Elokuussa kun oli taimien alennusmyynti. 2013 kukki ensimmäisen kerran ja silloin noin 90cm korkuisena. Mutta kesän aikana köynnös kasvoi jo räystästä pitkin (ei kuki ensimmäisen vuoden versoon). Viime talvi sitten suojasimme sitä ja pelkäsimme että se ei selviä talvesta. Oli niin lämmintä aina Tammikulle saakka että lehdet alko olla jo hiirenkorvalla. Mutta iloksemem se selvisi talvesta ja nyt saamme nauttia kukinnasta. Nähtäväksi jää miten paljon innostuu kasvamaan kukinnan jälkeen.

IMG_2061-normal.jpg

Toinen vaarin hankkimista ruusuista (älä vain kysy nimeä) on tämä pensas. Nyt kukinta on vasta alulla ja hieman kärsi ensimmäiset kukkaset kun kirvat teki hyökkäyksen. Mutta nyt on kirvat torjuttu ja kukinta pääsee käynnitymään rauhassa. Kukinnan lisäksi tuoksukin on tällä vaarin lellikillä aivan ihana.

Lisäksi maanpeiteruusut aloittelee myös kukintaansa. Pienikin ruusun kukka on kaunis kun vain sitä pysähtyy katselemaan tarkemmin.

IMG_2037-normal.jpg

 

IMG_2099-normal.jpg

Suurin osa ruusuista on vielä nupulla, mutta niiden kukintaa odotellessa saa jo nauttia näistä.

Myös liljat jatkavat kukintaansa. Toinen toisensa jälkeen. Nyt vuorossa nämä kaunottaret

IMG_2180-normal.jpg

Nämä ovat kukkineet ja lisääntyneet meillä jo kahdeksan vuotta. Paikka pihassa on välillä vaihtunu ja olen myös harventanu niitä jottei sipulit ala homehtumaan kun ovat liian tiiviisti.

IMG_2166-normal.jpg

 

IMG_2156-normal.jpg

Tänä vuonna ostetut liljat istutin ruukkuihin ja laitoin kasvihuoneeseen kasvamaan. Nyt ne on nuppuvaiheessa ja siirretty ulos. Liljatuholaisia tuli tänä vuonna ensimmäisen kerran koko tänä 12v aikana. Onneksi ei kerinny tehdä pahaa tuhoa kun huomasimme ne ja saimme tuhottua ne alkuunsa. (ainakin toivon niin)

Viininpunaiset pionit  jo lopettavat kukintaansa mutta vaaleanpunaiset ovat nyt parhaimmillan. Tänä sain ystäviltä muutama vuosi sitten. Muuttivat uuteen asuntoon ja soittelivat mulle että otanko pionin väristä ei tieto. Tottakai. Oli uudessa pihassa eivätkä halunneet sitä sinne. Kaivoivat sen ylös ja toivat siitä pienen osan mullekkin. Harmi kun olivat suurimman osan siitä heittäny menemään. Ensimmäisinä vuosina teki 3-4 kukkaa. Mutta nyt sitä voi jo kuhtua Pioniksi. 

IMG_2069-normal.jpg

On jaksanu kukkia jo muutaman päivän. Nuppuvaiheessa iski muurahaiset mutta niistäkin päästiin eroon.

Kun olen nyt loppuviikon täällä kaupungissa taas, nin pitihän sitä jotain virkistystä ostaa kotiinkin ettei vaari yksin nauti kukkasista.

IMG_2199-normal.jpg

Keittiöön ostin sinisen Hortenssian. Tääkin yksilö täytyy sitten istuttaa maahan loppukesästä. Tosin saa nähdä saanko happamuuden lähellekkään ruukussa olevaksi jotta sininen väri säilyisi. Muutenhan ne kasvaa todella hyvin aamuaurinkoisella seinustalla.

Olohuoneeseen ostin pitkästä aikaa valkoisia ruusuja kimpun.

IMG_2214-normal.jpg

Ja täytyy sanoa että kaunis kimppu siitä tulikin kun ne aukesi kunnolla. Ihme kyllä ne kesti viikon vaikka oli niin kauheen kuuma sisällä 25 - 29,8 astetta.

IMG_2255-normal.jpg