Jos Kesäkuun ja Heinäkuunkin satoi lähes päivittäin, niin nyt on saatu siitäkin edestä nauttia auringosta ja sen luomasta lämmöstä. 

Sen verran on helteisenä pitäny, että marjassa ollaan käyty aamusta. Näin on jaksanu paremmin kerätä Mustikoita ja Vadelmia. Sieniaika on nyt tältä osin ohi. On ollu liian kuivaa. Tosin on saatu Kanttarelleja paremmin kuin vuosiin. Niitä oli kyllä mistä kerätä. Kerättiin ja kuivattiin. Mutta jos syksymmällä sataa, niin kyllä sieneen vielä pääsee.

Marjasato on ollu tosi hyvä ja niinpä päätimme ostaa pakastimen. Luultiin jo muutama vuosi sitten ettei me kadestaan enään sellaista isoa pakastinta tarvita. Mutta kun on kerätty myös pojan perheelle niin on parempi jo pakastaa valmiiksi. Ei tarvihe lähteä parin sangollisen takia ajamaan melkein 300km. Vie sitten kerralla isomman satsin.

Mustikoita ja Vadelmia on kerätty ihan sankkotolkulla. Riittää pikkumiesten syödä koko talven.

IMG_1230.jpg

Ja ilo on ollu Mustikoita kerätä ne on ollu ihan valtavan isoja. Ihan kuin keräisi pensasmustikkaa. Ja nopeaakin, yhdestä mättäästä kun saa lähes litran kerättyä. Ollaan kerätty enimmäkseen käsin, niin ei sitten tarvitte tehdä kauheeta työtä siivoamisen kanssa kotona. Vadelmaa on ollu myös tosi runsaasti tänä vuonna.Eikä ole ollu ees matosia.

IMG_1319.jpg

Pakkaseen on laitettu myös Mustaa- , Valkeaa- ja Punasta viinimarjaa. Karviaisten kanssa kävi niin kuin monena vuonna, linut kerkisi syödä ennen meitä. Harkittin kyllä verkottamista mutta en sitten kuitenkaan tehny sitä ja näin linnut sitten sai nauttia niistä.

IMG_1336.jpg

Olen keittäny myös hilloja Valkoisista viinimarjoista. Sillä se on niin hyvää täytekakussa. Samoin Kuningatarhilloa sekä Vadelmahilloa.

Satoa on saatu nyt ihan mukavasti myös kasvihuoneesta. Kesäkurpitsaa tuli välillä niin palon että ei olisi keritty itte sitä syödä. Samoin Tuorekurkut onnistu tosi hyvin. On saatu syödä omaa satoa tässä 3 viikkoa ihan joka päivä.

IMG_0064.jpg

 

IMG_1297.jpg

Tomaattia emme laittaneet kasvihuoneeseen vaan ulos. Ja ne alkaa vasta kypsymään. Mutta jos lämmintä riittä niin ihan hyvin sitäkin vielä saadaan, Vaikka Kesäkuussa jo näyttikin aika toivottomalta.

Mustikka ja muuta marjapiirakkaa olen aina silloin tällöin tehny iltapalaksi saunan jälkeen syötäväksi. Ja hyvin on meille uponnu. Saa nähdä koska kyllästyy. Samoin lehtitaikinasta on tehty mustikka tassuja. 

IMG_1364.jpg

Nyt odotellaan että Luumut,- Tyrnit- ja Omenat kypsyy ja pääsee nekin säilömään. Yrttejä kuten Persilliaa,- Tilliä- ja Ruohosipulia olen myös kuivattanu yrttikuivurilla. Näyttäs tulevan niin paljon että riittää omasta takaa koko talveksi.

IMG_1329.jpg

Mutta täytyyhän sitä välillä rentoutakkin kaiken tohinan keskellä. Marjasta palatessa ollaan yleensä pysähdytty jonkin järven rantaan vilvoittelemaan ja uimaan. (No minä en ui. Osaan kyllä, mutta en vain tykkää)

IMG_1328.jpg

Olin puhunu vaarille että täytyy ettiä kunnon sienikori, jotta sitten loppusyksyllä saa kerätä taas sieniä. Korissa eivät litisty. Ja sankko on aina kuitenkin sankko. 

IMG_1349.jpg

Jorvin sairaalan edustalla oli ollut myyjä myymässä omia töitään. Ja vaari oli muistanu mun haaveeni. Niinpä oli sitten ostanu mulle korin. Koriin mahtuu reilusti noin 15l sieniä. Ja mikä parasta on soikean muotoinen. Aivan mahtavaa työtä. Tuossa olisi näkevälläkin tekemistä. Kyseisen korin on valmistanu täysin sokea henkilö. 

IMG_1344.jpg