Aivan uskomatonta syyskuu, kohta puolessa välissä ja lämmintä kuin kesällä. En muista että olisi koskaan tarvinnu kasella puutarhaa enään syyskuussa, van nyt täytyy on niin kuivaa.

Viimmeiset kuunlilja lajikkeet kukkii vielä runsaana puuterhassa.

syksy%202013%20450-normal.jpg

Kaadoin pois yhden kirsikkapuun koska kyllästyin siihen ettei se tuottanu koskaan hedelmää. Tai joo, yhtenä vuonna se tuotti tosi runsaasti (muuttolintuparvi söi ne silloin), mutta sen jälkeen se ei ole moneen vuoteen edes kukkinu kunnolla. Siten päätin että samalla rytäkällä saa lähteä kuusenkantokin pois. Ja hyvin lähtikin, kun tuo puoliso tuli siihen kaveriksi.

syyyskuu%202013%20063-normal.jpg

Vaikka on lähes kesäisen lämmintä ollu koko alkukuukausi niin puutarhassa jo alkaa olla syksynväriäkin.

syksy%202013%20071-normal.jpg

 

syksy%202013%20080-normal.jpg

Hehkuvaa punasta. Keltasta onkin ollu jo tovin aikaa, kun lehtipuut on pudottanut lehteään jo yli kuukauden kuivuuden takia. Jos muutamana päivänä on pikkuisia sadekuuroja käyny ei siitä suurta apua tuonne kuivaan luontoon ole ollu.

syksy%202013%20065-normal.jpg

Jotain pientä syksyistä halusin mökillekkin. Joten ostin pari valkoista kanervaa.

Kotonakin parveke kaipasi kipeästi jotain uudistusta. (pinnat aivan kauheessa kunnossa, mutta niille ei voi mitään vuokra-asunnossa) Halusin parvekkeelle väriksi harmaa-valkoisen . Ompelin vanhoihin istuinpehmusteisiin harmaat päälliset ja samasta kankaasta pikkutyynyt. Torkkupeitto samaa sävyä. Mökiltä toin kaksi vanhaa Tiikkituolia ja harmaan pikkupöydän (joskus saanut sen miniältä) Sisko antoi ihanat sävyyn sopivat matot. (vaihdettiin)

syyyskuu%202013%20314-normal.jpg

Hieman jotain pientä pöydälle.

parveke2-normal.jpg

Ja jotain lattiallekkin.

parveke-normal.jpg

Löysin soppailureissulla ihania sinkkiastioita joihin laitoin syysistutukset. Vanhat valkeat lyhdyt ja leikkimökin rakennuksesta jääneitä pieniä kiviä lattialle. Kyllä taas yhden syksyn kelpaa. Todella rakkaan ystävän tekemä kivisammakko pääsi myös mukaan.

**********

Vietin näin syksyllä viimmeisen kesälomaviikon. Suurimman osan ajasta olin mökillä. Ja seuraa minulle siellä piti tällainen pikkuorava. (Lapsenlapset sanoo ovara) Se vieraili pihassa kellon tarkkuudella kahdesti päivään. Loppuviikosta se ei enään aristellu minuakaan. (en muuten syöttänyt sitä, oli käpyjä ihan yltikyllin)

syyyskuu%202013%20024-normal.jpg

Suurin osa ajasta meni kun tein puutarhatöitä. Niitä kyllä riittääkin meidän puutarhassa. Mutta, hermo meinas mennä haravoidessa. Yleensä saa haravoida pudonneita koivun lehtiä. Mutta nyt sai haravoida/luutia männyn neulasia joka päivä. Aina kun sain nurmikon siistiksi niin alko tulla ja tässä tulos. Käsittämätön määrä. Kai se johtuu tosta kuivasta kesästä.Eli satoipa havunneulasia.

syyyskuu%202013%20043-normal.jpg

Sitä kun touhusi ulkona aamusta iltaa niin ruuan tein edellisenä iltana valmiiksi. Ja kävipä niin että löysin uuden reseptin Jauhelihakeitolle.

 No, laiskuudesta se kyllä johtui. Olin koko päivän kantanu mäen päälle multasäkkejä sekä petonisäkkejä ja olin aika kuitti. Lämmitin saunaa ja pitihän sitä jotain ruokaa tehdä seuraavalle päivälle. Laiskotti ja väsytti niin että...... enpä sitten kehannu laittaa päälle ja lähteä kaivamaan perunoita. Pakasteessa oli pussi yrttisiä uuni- ja grillikasviksia. Joten käytin niitä.

Jauhelihakeitto krillikasviksista

Ruskistin sipulin ja jauhelihan. Laitoin kasvikset kiehumaan kattilaan runsaaseen veteen. Kun ne kiehuvat lisäsin lihafondin. Ja kun kasvikset oli lähes kypsiä lisäsin kattilaan ruskistetun jauhelihan ja sipulit. Täyty sanoa että olihan hyvää. En muuten enää tee perinteistä jauhelihakeittoa. Suosittelen.

Siis mitä opimmekaan, laiskuus ei aina ole pahasta.

Siispä saunoin ja nautin rauhassa ihanasta kuutamosta.

syyyskuu%202013%20075-normal.jpg

Sain lehtilaatat ja mullat paikalleen. Lehtilaattojen väliin istutin mehitähtiä ja osan perennojakin sain istutettua paikalleen. Lehtimajaa siihen ei tule niin kuin sitä aluksi olisin halunnu. Mutta kalliolla ei riitä tila. Vielä pitää istuttaa kevät sipulit ja keväällä loput perennat. Nyt laitettu hakuun ruosteisista puutarhakalusteista. Tässä näkymää istutusalasta.

syyyskuu%202013%20426-normal.jpg

 

syyyskuu%202013%20431-normal.jpg

Kalliolle koloihin istutin murimehitähteä.

syyyskuu%202013%20446-normal.jpg

Eihän sitä koko aikaa joutanu mökillä touhuamaan. Laitoimme vihdoinkin tyttären haudan kuntoon. Se oli raskas urakka niin fyysisesti kuin henkisesti, mutta nyt se on laitettu. On istutukset ja kivet paikallaan.

Onneksi oli noita mukaviakin juttuja loman aikana. Kävimme loppulomasta Tampereella pojanpojan synttäreillä. Aamulla lähdettiin tosi aikasi koska käytiin Ideaparkissa ostoksilla aamusta. Matkalla pysähdyttiin nauttimaan kauniista maisemasta. Oli aivan ihana sumuinen aamusarastus.

syyyskuu%202013%20088-normal.jpg

Näissä maisemissa oli hyvä rauhoittua ja nauttia näkymistä. Mutta aikataulu ajoi liikkeelle, mutta kuvat jäi muistoksi.