Luvin artikkelin jossa kerrottiin ekolookisesta elämäntavasta. Sitä lukiessani huomasin että minun oma mummo eli ja opetti ekolookisesti. Monia hänen opettamiaan konsteja olen käyttäny jokapäiväisessä arjen pyörityksessä. Mutta eipä ole mieleen tullu, että näitä konsteja ei monikaan enään taida tietää. Niinpä arvelin että laittelen tälle sivulle niitä muistiin pikkuhiljaa. Vaikka vain omaksi iloksi, isoäitini kunniaksi ja ehkä joku lukee ja ottaa käyttöön.

 

 

NAHKAKENKIEN KÄSITTELY VESIKELILLE.

Osta tuohuksia. Hankaa koko nahkakengän pinta tuohuksella huolellisesti ja sen jälkeen lämmitä nahan pinta hiusten kuivaajalla. Rasva ja hunaja sulaa ja imeytyy nahkaan. Lopuksi anna nahan jäähtyä ja kiilloita vanhalla villasukalla. Näin nahkakenkä saa kosteutta hylkivän pinnan loskakelejä vastaan.

 

Verhojen ja pöytäliinan korjaaminen.

 Jos pöytäliinaan tai verhoon tulee reikä. Joskus voi käyttää myös vaatteessa olevan reiän korjaamiseen. Aukaise ompelusauma ja pura siitä kankaan kudonnassa käytettyä lankaa. Käytä lankaa ompelemalla neulan avulla reikään samanlaista kudosta kuin itse kangaskin on kudottu. Näin ei huomaa että reikä on korjattu, sillä lanka on ollut samaa materiaalia ja prikulleen samaa värisävyä.

SE VERRATON TUHKA

Keräämme tuhkaa sinkkiämpäriin, jotta sitä on saatavilla silloin kun sitä tarvitaan. On vain muistettava että säilyttää ämpäriä paloturvallisella paikalla silloin kun siihen lisää kuumaa tuhkaa. Puhtaan kallion tai petonilaatan päällä. Varminta on että keräät vain jäähtynyttä tuhkaa.

ÄLÄ KÄYTÄ KOSKAAN TUHKAA PUUTARHASSA JOS SE EI OLE JÄÄHTYNYTTÄ !!

 

- Keväällä kun aurinko lakaa vihdoinin paistaa kylvän tuhkaa paksujen lumipenkkojen päälle (ilman hiiliä). Aurinko lämmittää ja lumi sulaa huomattavasti nopeammin pois. Näin saan nopeutettua paksujen lumikasojen sulamista ja samalla maaperä saa typpeä lannoitukseksi joka nopeuttaa kasvun alkamista.

- Lumien sulettua ja ilman lämmittyä alkaa maasta nousta niitä ihania uusia versoja. Ripottelen niiden ympärille myös tuhkaa jotta etanat ei hyökkää niiden kimppuun heti. Onneksi meillä on ollut etanoita tosi vähän ja ainoastaan mäen alla olevalla tontin osuudella. Piha on todella aurinkoinen eikä etenat viihdy aurinkoisessa pihassa.

- Etana ogelmista kärsivässä pihassa kannataa alkukesästä jo pitää kasvusto sellaisena että valo ja ilma pääsee kiertämään perennapenkissä. Tuhkan ripotteleminen myös auttaa. Noi kaiken syövät nilviäiset kun tykkää varjosta ja kosteudesta. Tosin jos puutarha on lehtomainen, runsas kasvustonen ja varjoisa ongelma voi olla tosi suuri.

- Viinimarjapensaiden alle laitettuna tuhka antaa kasvun alkuun hyvää typpilannotusta

- Oksasilppu katteena on hyvää viinimarjoille mutta maatuessaan alkaa kasvaa sienikasvustoa. Mutta kun ripottelee päälle pari kertaa kesässä ohutta tuhkaa pääsee eroon sienikasvustosta.

- Viinimarjanpensaisiin tahtoo tulla toisinaan alkukeväästä tuholaisia niitä olemme saaneet hävitettyä kastelemalla tuhkavedellä. Ja sateen jälkeen pölyttämällä (ohuella ja kuivalla) tuhkalla. Kuiva ohut tuhka on kuin puuteria ja leviää hyvin kaikken kasvuston ympärille. Kirvat ja toukat eivät siitä pidä. Tätä torjuntaa voi käyttää koko kesän koska sadevesi huuhtelee sen sitten aikanaan pois. Eikä tuhka ole vaarallista marja-aikaankaan. Monia torjunta-aineita ei voi käyttää enään kukinnan jälkeen.

ÄLÄ KÄYTÄ TUHKAA, NOKKOSTA, RAUNIOYRTTIÄ JA MUITA TYPPIPITOISIA LANNOTTEITA ENÄÄ ELOKUUSSA. NÄIN ANNAT KASVIEN ALOITTAA VALMISTUMISEN TALVEN VARALLE. TYPPIPITONEN LANNOITE PITÄÄ KASVUN VAUHDISSA LIIAN MYÖHÄÄN JA KASVI EI TUULEENNU ENNEN TALVEA.

Jotta noista luonnon mukaisista typpilannoitteista on jotain hyötyä olisi hyvä lisätä Huuhtikuusta - Elokuun puoleen väliin saakka Epsom-suolaa. Epsom-suola on mangneessiumia ja se auttaa kasvia imemään itseensä typpeä ja fosfaattia. Epsom-suola ei kerry maaperään niin kuin apulanta tekee ja monet muutkin keinotekoiset lannoitteet. Koska Epsom-suola ei kerry maaperään sitä voi käyttää koko kesän aina Elokuun puoleen väliin saakka.

 

Epsom-suola/karvassuola

Nyt joku kysyy, mitä sen on. Se on teollisuusnimeltään Magnesiumsulfaattia. 

Ennen vanhaan sitä käytettiin puutarhanhoidossa mutta myös kauneuden hoitoon ja nivel- ja lihaskipujen lieventämiseen.

Kylpyvedessä käytettynä se pehmentää ja raikastaa ihoa. Jalkahoitona nokkosten asemasa se laskee turvotusta ja vähentää suonenvetoja. Kosteuttaa ihoa. Ennen sitä käytettiin myös hiusten huuhteluvedessä koska se antaa ohuille hiuksille tuuheutta. Ja käytti sitä naiset ihon kuorintaankin koska se kosteuttaa - ja saa ihon tunumaan pehmeämmältä.

 

TAKKALASIN PUHDISTUS

Kostuta rypistettyä sanomalehteä vedessä ja sen jälkeen painele tuhkaan (ei hiiltä). Hankaa tällä mustunutta takkaluukunlasia. Noki irtoaa lasista helposti eikä lasi naarmuunnu. Lopuksi voit pyyhkiä takkaluukun kostealla sanomalehdellä ja kuivata kuivalla sanomalehdellä. Helppoa ja vaivatonta.

Tässä toteutuu vanha sanonta että sillä lähtee millä tuleekin.

 

TUPAKAN TUHKALLA PÖYDÄT KIILTÄVIKSI

Tupakan tuhka oli ennen yleisin hoitoaine ravintoloiden jalopuisien tiskitasojen ja pöytien kiillottamisessa.

Tupakantuhka soveltuu kaikelle tummalle jalopuupinnoille. Jos ongelma on, että pöydän pinttan jää kosteasta lasista vaalea rengas. Nämä renkaat saa helposti pois. Kaada pöydän pinnalle tupakan tuhkaa (ohutta tuhkaa ilman puruja ja natsoja) ja kostuta sanomalehti kylmässä vedessä.(ei saa olla vettätippuvan märkä) Hankaa kostutetulla sanomalehdellä tukaa pöydän pintaan. Lopuksi kuivaa ja kiilloita pöydän pinta kuivalla sanomalehdellä. Toista käsittely tarvittaessa.

Lakkapinnalata saa myös silittämällä pyyhekken tai talouspaperin päältä. Näin lämpö tasaa lakkapinnan ja läiskät häviää.

TUPAKANTUHKA + RUOKASOODA.

Tee tahnaa tupakantuhkasta ja ruokasoodasta.Tällä tahnalla kiilloitat hopeiset, kupariset ja messinkiset osat todella kauniiksi.

 

RAHAKSAMMALTA TASKUSSA

Jos olet  allerginen ampiaisen pistokselle, niin toimi lääkärin ohjeiden mukaan.

Olet  varmaan samaa mieltä, että ampiaisen pistos ei ole mikään mukava kokemus.  Mutta välillä ne on niin ärhäköitä että pistokselta ei voi välttyä vaikka kuinka yrittää. Joinakin vuosina on maa-ampiaisia enemmän kuin muina. Syksyllä ne voivat aiheuttaa aika yllätyksen sienestäjälle. Kun muuten ei enään ole ötököitä metsässä, niin ei osaa välttämättä ees varautua pisstosten varalle. Ne ovatkin vielä kaiken lisäksi myrkyllisempiä kuin tavalliset ampiaiset.  Jo lapsuudessa mummo opetti, että kesällä tulee aina olla märkää rahkasammalta muovipussissa tai lasipurkissa. Tai ainakin tulee tietää mistä sitä saa mopeasti. Jos sitä on luonnostaan saatavilla tontinreunalta ei sitä kannata kerätä.

Rahkasammal ei säily ilmatiiviissä pakkauksessa kauaa vaan alkaa homehtua. Muovipussissa säilytä 4-6h sitten vaihda sammalta. Avonaisessa lasipurkissa 2-3 päivää jos muistat välillä sumuttaa vesisuihkeella ettei sammal kuiva. Älä kuitenkaa uita sitä vedessä.  

Mutta aina kun menen metsään, niin otan sitä mukaan muovipussiin. Ai miksi.  Se on yksi parhaita lääkkeitä ampiaisen pistokseen. Jos ampiainen pistää, niin paina märkää rahkasammalta (juuriosaa) pistokohtaan. Paina ainakin 2-4min huomaat että pistokohtaa ei kirvele pian ollenkaan. Pistoskohta ei kirvele eikä turpoa. Älä huuhtele pistokohtaa. Jos olet  allerginen ampiaisen pistokselle, niin toimi lääkärin ohjeiden mukaan. Mutta ensiapuna tämäkin toimii jos ei ole muuta apua saatavilla.

 

TEE VÄRJÄYKSEEN

Minä rakastan pitsejä. Tekokuitusia kankaita ja pitsejä on todella vaikea värjätä. Olen värjännyt valkoisia tekokuitusia pitsejä luonnonvalkoisiksi ja tehnyt niistä vanhan näköisiä teen avulla.

Keitä 5 litraa vettä ämpäriin ja lisää teenpuruja2dl hautumaan . Anna hautua puoli tuntia. Suodata vesi. Jos vesi on jäähtyny niin lämmitä se hieman lämpimämmäksi kuin kädenlämpö mutta älä kiehuvaksi. Lisää kuivat tekokuitu pitsit tai tekokuituverho ämpäriin. Sekoita välillä että värjäys tapahtuu tasaisesti noin puoli tuntia. Pese värjätty kangas. Jos sinulla on värjättävänä useampi verho niin tee teetä iso määrä jotta kaikki verhot värjäytyvät samansävyseksi.

Teen määrä ja laatu vaikuttavat värisävyyn. Tee tarttuu todella helposti eikä lähde pesussa pois. Teellä värjättäessä ei tarvitse käyttää erillistä kiinnitysainetta. Näin saat uusista valkoisista pitsiliinoista (tekokuituisista) hieman vanhantavan oloisia pitsiliinoja. Miedossa teessä värjätessä saat luonnonvalkoisia. Kokeilemalla ensin eri teelajeilla ja eri teemäärällä saat eri sävyisiä kankaita.

 

PIIMÄLLÄ PUHDISTAMINEN

Moni valkoinen vaate tai kangas ei kestä Gloridivalkaisua. Tai perheessä on allergiaa eikä kestä Gloridin hajua. Ja onhan se aika tuhtia ainetta luonnolle. Käytän herkkien kankaiden ja vaatteiden valkaisussa rasvatonta piimää.

Käyn kaupasta ostamassa rasvatonta piimää. (Muista, oltava rasvatonta piimää ettei tule rasvatahroja) Astian suuruus riippuu valkastavan tuotteen suuruudesta/määrästä. Laita vaate veden pitävään astaian (ei sinkkiastiaan) ja kaada joukkoon rasvatonta piimää. Piimää tarvitaan niin paljon että valkaistava tuote peittyy. Sekoita huolella että tuoteeseen imeytyy piimää joka puolelle ja tuote peittyy piimään. Anna olla yön yli. Huuhtele kädenlämpöisessä runsaassa  vedessä ja pese normaali pesu koneessa kankaan/tuotteen pesuohjeiden mukaan.

Herkkiä villatuotteita älä seisota piimässä kuin korkeintaan 3h. Huuhtele kylmällä vedellä.

 

KENKÄKAAPISTA HAJUT HIILELLÄ

Kenkäkaapissa on lenkkikenkää, kumisaapasta ym. Ja välillä kengät tuoksuu hielle väkisinkin. Kerään takasta jäähtyneitä hiilijä kenkälaatikkoon ja laitan sen kenkäkomeron hyllylle. Hiili kerää tunkkasen hajun itseensä. Soveltuu myös harkkavaatteiden hajun poistoon.

Kenkiä puhdistan välillä ruokasoodalla. Kaadan ruokasoodaa reilusti kenkien sisään ja ravistan kenkää niin että ruokasooda levittyy kaikkialle kengän sisälle. Annan vaikutta noin puolituntia ja imuroin kengän sisustan. Annan kenskien tuulettua sen jälkeen ulkona pakkasessa saman verran.

 

LUMIPESU

Onneksi voin mökillä tehdä tätä ihanaa pesua talvella. Vien matot ja petauspatjat ulos pakkaseen. Annan niiden ensin jäähtyä niin kauan että ne ovat yhtä kylmiä kuin ilma. Sen jälkeen peitän ne lumella. Hankaan pehmeällä harjalla ja käsin pakkaslunta puhdistettavaan tuotteeseen. Kun olen tämän tehnyt tamppaan ja harjaan tuotteen. Annan vielä tuulettua jonkin aikaa raikkaassa pakkassäässä. Pöly ja irtolika irtoaa todella hyvin. Ja niihin tulee raikas puhdas tuoksu. Valitettavasti kaupunkioloissa ei tätä voi tehdä.